Grünwald Béla – IV. Béla hazatérése a tatárjárás után

Grünwald Béla (Somogysom 1867. május 6 – Budapest 1940. szeptember 24.)

Grünwald 1895-ben előleget kapott az államtól, hogy történelmi témájú képet fessen a millenniumi ünnepségre. Münchenben óriási műtermet bérelt a hatalmas festmény elkészítéséhez. Ekkor még nem tudta, hogy egy évvel később a kép árából akarják finanszírozni az egész Hollósy-iskola nagybányai nyarát. Lehet, hogy akkor jobban megcsillogtatja festői tudását, és nem utasítja el a zsűri a festmény megvételét az állami gyűjteménybe. Nem is sejtette, hogy ezzel olyan lavinát indít el, ami emberek sorsát befolyásolja egy életen keresztül. Ha jobban megismerjük az események kesze-kusza láncolatát, a festők egymáshoz fűződő viszonyát, megértjük, hogy egy-egy kép mekkora befolyással volt a művészek életére.

A festmény sokáig feltekerve hevert egy raktárban, mígnem Béla 1899-ben odaadományozta a nagybányai Városi Múzeum  megalapítására. Ámde a város vezetősége nem volt hajlandó kifizetni a tárolásdíj utáni hátralékot, így a kép Grünwald nyakán maradt. A nagy lelkű felajánlásnak mégiscsak volt eredménye, hiszen Bélának sikerült meglágyítania szerelme, Bilcz Irén apjának szívét, és nem sokkal később frigyre léphettek.

Grünwald Béla: IV. Béla visszatérése a tatárjárás után, 1896 olaj, vászon, 364 x 600 cm. Polgármesteri Hivatal, Budapest I. kerület

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük