Kedves Olvasó!

A Festők a szabadban című regény azzal a szándékkal született, hogy egyedülálló könyvélményt adjon az olvasónak, és új ismeretanyaggal gazdagítsa a művészettörténet iránt érdeklődők tudástárát. A tudományos igénnyel íródott könyv személyes hangvételű, párbeszédekben gazdag, humoros írás, melynek szerzője természetes könnyedséggel vezeti be az olvasót a millennium izgalmas világába, a korszak leghíresebb festőinek, íróinak életébe.

A történet szerint 1886-ban járunk. A különleges tehetséggel megáldott festőművész, Hollósy Simon nyomorúságos körülmények között tengődik a műkereskedések európai fellegvárában, Münchenben, ám egy napon szerelméről, Käti Wallace-ről festett portréjával átütő sikert arat a Kunstverein kiállításán. Barátai bíztatására megnyitja magániskoláját, és hamarosan a bajor főváros legfelkapottabb mesterévé válik. Két növendéke, Réti István és Thorma János rábeszéli, hogy iskolájával Nagybányán töltse az 1896-os nyarat. Számos festő, többek között Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Glatz Oszkár, Csók István is csatlakozik hozzájuk. A millenniumi ünnepség lázában égő festők a magyar művészet felszabadítására tesznek kísérletet, amikor megalapítják a nagybányai festőiskolát, a magyar Barbizont.

A nagybányai művésztelep megalakulása az egyik legmeghatározóbb eseménye a magyar művészet történetének. Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus a szépirodalmat és a tudományt egyesítette egy fordulatokban gazdag, szellemes regényben, miközben komoly művészeti kérdéseket fejteget. Baráti és szerelmi kapcsolatokon keresztül vezeti be az olvasót a művészek titokzatos világába, megannyi izgalmas történet fonalából szőve egyetlen nagy, lebilincselő históriát. A számos híres festőművész életét érintő írás közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva, a lehető leghitelesebben igyekszik feleleveníteni a századforduló világát. Bepillantást nyerhetünk a művészek alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, úgy érezhetjük, hogy visszarepülünk a millenniumi időkbe, és néhány fejezet erejéig megelevenedik Bródy Sándor, Czóbel Minka, Feszty Árpád, Görgey Artúr, Hock János, Hollósy József, Jókai Mór,  Kiss József, Kossuth Lujza, Márkus Emília, Pósa Lajos, Révai Ödön, Szinyei Merse Pál és Wlassics Gyula.