Bianka Kincsei kritika

Forrás: https://biankakincsei.blogspot.com/2022/09/2022-szeptember.html

2022. szeptember

Láng-Kovács Éva: Festők a szabadban

Kedves Olvasó!

Nagyon szépen köszönöm Romics Viviennek és a Fekete Sas Kiadónak, hogy elolvashattam ezt a fantasztikus könyvet!

Nagyon tetszik a borító, a belső borítókon megjelenő képek, illetve a könyvben szereplő skiccek és festményekről készült képek. Hozzá tettek az olvasásélményhez. Sokszor gondoltam arra, de jó lenne, ha itt a közelemben is lenne egy olyan elhivatott, remek tanár, mint az Öreg, aki megtanít festeni és látni a csodákat. Meghozta a kedvemet ez a könyv a festéshez.

Na, de miről is szól? A kötet elején megismertem Hollósy Simont, aki bár nagy tehetség, mégis napról napra él, gyakran éhezik. Csak 28 éves, mégis mindenki Öregnek nevezi és bevallom lelki szemeim előtt kicsit öregebb férfit képzeltem el. Rajta kívül még baráti társaságát is megismertem, valamint a szerelmének alakulását. Münchenben, 1886-ban járunk, a híres Képzőművészeti Akadémiával szemben elégedetlen Hollósy nyit egy iskolát, ahová a diákok bejelentkezhetnek tanulni, illetve felkészülni az Akadémiai felvételire. Sokkal több nézőpontot mutat, mint a begyepesedett Akadémia tanárai, ezért természetesen hamar híre megy a festők, festő növendékek körében. Aztán természetesen szóba jön, hogy otthon, vagyis Nagybányán is tarthatnának nyári iskolát. Az oldalakon megjelentek híres festők, festményeik, munkálataik, kiállítások és rivalizálások. A továbbiakért olvassátok el a könyvet!

Nagyon tetszett az az óriási kutatómunka, amit az írónő ebbe a könyvbe belefektetett. Ahogy számomra is ismert festők is visszaköszöntek az oldalakról, sőt még több művészt is megismertem a könyv által.

Láng-Kovács Éva örök emléket állított ezzel a könyvével! Csak ajánlani tudom!

Értékelésem: ✯✯✯✯✯

                              (5/5)

Idézetek: 

„- Évekig dolgozott rajta. Eleinte teljesen egyedül festette, de olyan óriási a kék égbolt és a rengeteg felhő, hogy Mednyánszky, Spányi Béla és Újváry Ignác is besegített – mesélte Réti.

– Sőt, még a felesége is ecsetet fogott fakanál helyett – viccelődött Thorma.”

(Magyarok bejövetele Feszty-körkép)

„Egy szempillantás alatt felülkerekedett különc, felforgató természete, nagyot legyintett.

– Ha a münchenieknek megfelel, a magyar uraknak is jó lesz! – mondta, majd csapatával benyomult az Abbáziába.”

„A művészek az ablakok elé zsúfolódtak, s ámulva nézték a peront betöltő tömeget. A vadszőlővel benőtt indóházon Nagybánya zászlója lobogott. Integető, éljenző urak, hölgyek és gyerekek népes csoportja várta a festők érkezését. Üzletük fellendülését remélték a kereskedők, a vendéglősök, a szabók és a borbélyok, no meg a festőkellékeket árusító papírboltosok. Az eladósorban lévő kisasszonyok pedig titkon azt remélték, a vendégek között akad egy-két férjnek való, snájdig fiatalember.”

„- Látom, a rajztudásával nincs gond, Hollósy mesternél alaposan elsajátította a legfontosabbakat – mondta Szinyei. 

– Köszönöm, viszont a színérzékemet sajnos elég bizonytalannak vélem. Előfordul, hogy egy órán át csak a festéket kevergetem, míg a végén az egész egy nagy szürke katyvasz lesz. 

– Ilyen esetekben az a legcélravezetőbb, ha a zavarba jött festő belemerül a természet megfigyelésébe, s nem foglalkozik semmi mással, csak az erdő, a mező fényeit, színeit vizsgálja – javasolta Szinyei.”

A könyv adatai:

Kiadó:                         Fekete Sas Kiadó

Megjelenés:                   2021

Oldalszám:                   378

Borító:                        Puha, kihajlítható borító

Megvásárolható:          Fekete Sas Kiadó

Fülszöveg:

1886-ban ​járunk. A különleges tehetséggel megáldott festőművész, Hollósy Simon nyomorúságos körülmények között tengődik a műkereskedések európai fellegvárában, Münchenben. Ám szerelméről, Käti Wallace-ról festett portréjával átütő sikert arat a Kunstverein kiállításán, és miután barátai unszolására megnyitja magániskoláját, hamarosan a bajor főváros egyik legfelkapottabb mesterévé válik. A nemes egyszerűséggel „Öreg”-nek becézett, ám mindössze 28 éves művész és tanítványai nyíltan szemben állnak a müncheni Képzőművészeti Akadémia merev oktatási rendszerével, a művészet szabadságát hirdetik. Két nagybányai növendéke, Réti István és Thorma János rábeszéli Hollósyt, hogy iskolájával szülővárosukban töltse az 1896-os nyarat. Számos, pályája kezdetén álló festő, többek között Ferenczy Károly, Grünwald Béla, Glatz Oszkár és Csók István is csatlakozik hozzájuk. A francia barbizonihoz hasonló festőiskola megalapításával nem kevesebbre tesznek kísérletet, mint a magyar művészet felszabadítására…

Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus közel száz könyvtári és levéltári forrásra támaszkodva dolgozta fel Hollósy Simon és a nagybányai festőifjak életét. A tudományos igényű, fordulatokban gazdag regény lapjain hitelesen elevenednek meg a századforduló eseményei. Bepillantást kapunk az egymással is rivalizáló festők magánéletébe, alkotási folyamatába, a kiállítások körüli bonyodalmakba, s mindeközben úgy érezhetjük, mintha egy asztalnál ülnénk a korszak legendás alakjaival, együtt idéznénk fel a millenniumi időket Bródy Sándorral, Czóbel Minkával, Feszty Árpáddal, Görgey Artúrral, Hock Jánossal, Kiss Józseffel, Kossuth Lujzával, Jókai Mórral, Pósa Lajossal, Révai Ödönnel, Szinyei Merse Pállal és Wlassics Gyulával is.

dátum: szeptember 11, 2022

Küldés e-mailbenBlogThis!Megosztás a TwitterenMegosztás a FacebookonMegosztás a Pinteresten

Címkék: 19.század, 5 csillag, Fekete Sas Kiadó, festészet, igaz történet alapján,művészet, recenziós könyv, regény

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük